Dieta przy biegunce

Biegunka to następstwo różnego rodzaju schorzeń, obejmujących najczęściej układ pokarmowy. W przypadku jej pojawienia się, konieczne jest picie dużej ilości płynów, dzięki którym będzie można zapobiec odwodnieniu, ale niezwykle istotna jest również odpowiednia dieta. Pozwoli ona na zminimalizowanie przykrych dolegliwości i szybki powrót do formy. Jak powinna wyglądać dieta na biegunkę?

Zasady ogólne diety na biegunkę

Jeśli chodzi o taką dolegliwość, jak biegunka dieta w jej trakcie powinna być uboga w produkty smażone oraz surowe. Posiłki warto jest spożywać w postaci płynnej. Dopuszczalne jest także spożywanie potraw ugotowanych na parze lub upieczonych w folii, bez dodatku tłuszczu. Najlepiej jednak w trakcie biegunki sprawdzają się kleiki. Oprócz tego należy zwrócić uwagę na to, jakie składniki znajdują się w danych produktach. Niepożądane jest przede wszystkim spożywanie na samym początku diety produktów, które są bogate w błonnik (chociaż u zdrowych osób jego spożycie jest bardzo korzystne dla układu pokarmowego).

Które produkty spożywcze warto spożywać przy biegunce?

Dieta przy biegunce powinna być bogata przede wszystkim w gotowane warzywa i owoce. Są one źródłem pektyn, które powodują zminimalizowanie negatywnych objawów biegunki. Najlepiej sprawdzają się w tym przypadku marchew, jabłka i banany, czyli warzywa i owoce, będące składnikiem popularnych kleików dla dzieci. Są one łagodne dla układu pokarmowego, a dzięki temu ich działanie nie niesie za sobą skutków ubocznych. Oprócz tego na biegunkę doskonale sprawdzi się ryż i różnego rodzaju kleiki ryżowe. W trakcie biegunki bez konsekwencji można także spożywać biszkopty i pieczywo pszenne.

Stosując odpowiednią dietę i pamiętając o regularnym spożywaniu płynów, w ciągu 1-2 dni można w znaczący sposób poprawić swoje samopoczucie. Wówczas do diety można będzie już włączyć inne produkty spożywcze, takie jak chociażby chude wędliny i mięsa, ryby i owoce morza, buliony, pomidory, ogórki i ziemniaki, a także owoce cytrusowe. Należy jednak pamiętać, by robić to z odpowiednim wyczuciem. Zbyt szybka zmiana diety może mieć efekt odwrotny do zamierzonego. Nie należy się kierować wyłącznie chęcią wzmocnienia organizmu, który został osłabiony przez liczne wypróżnienia oraz skąpe posiłki. Takie postępowanie powoduje często powrót do punktu wyjścia.

Czego unikać w przypadku biegunki?

Wśród produktów spożywczych, które powinny być bezwzględnie wykluczone z diety w trakcie biegunki, wyróżnia się przede wszystkim bogate w dużą ilość tłuszczu mięsa i wędliny, gruboziarnistą kaszę, pieczywo razowe, śmietanę, różnego rodzaju gotowe sosy, czekoladę, orzechy i ostre przyprawy, ale niewskazane jest również spożywanie dużej ilości owoców i warzyw, które w takim przypadku nie wspomagają leczenia.

Jeśli chodzi natomiast o napoje, w przypadku wystąpienia biegunki należy unikać przede wszystkim mocno obciążających układ pokarmowy alkoholi, kawy i mocnej herbaty, ale także niewskazane jest picie napojów gazowanych oraz mocno zagęszczonych soków z warzyw i owoców.

2 thoughts on “Dieta przy biegunce

  1. tato

    Inną rzeczą jest biegunka wywołana nieodpowiednią dieta, a całkiem czym innym jest dieta jaka powinna być stosowane gdy już jest biegunka. Ale zawsze trzeba jak najbardziej starać się, żeby nie przesadzić. Umiar jest całkowicie kluczowy, bo bez tego nic się nie zdziała. Bo co z tego, że ktoś będzie jadł zdrowo, jak zawsze będzie za dużo. I biegunka wtedy murowana.

    Reply
  2. oklaski na potem

    W moim przypadku najlepiej działa na biegunkę dieta oparta o gotowane warzywa i zwykłą wodę. Oczywiście ze dwa dni normalny człowiek tak wytrzyma, niewiele więcej, ale zazwyczaj objawy biegunki nie są już po tym czasie tak dokuczające. Potem można wprowadzić suchary czy jakieś kleiki – ale z tym to ostrożnie.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 3 = 7