Żółta i zielona biegunka – przyczyny

By |
Żółta i zielona biegunka – przyczyny
5 (100%) 16 głosy

Biegunka to schorzenie o charakterze pokarmowym lub ogólnym. Jej głównym objawem jest zwiększona częstotliwość wypróżnień lub ilości masy stolcowej, która dodatkowo zmienia konsystencję na znacznie płynniejszą.

Często dodatkowym symptomem jest silny ból brzucha, osłabienie i podwyższona temperatura ciała. Przyczyną biegunki może być zatrucie, niestrawność, sytuacja stresowa, alergia czy stan chorobowy narządów układu pokarmowego. Biegunka zwykle nie jest groźna – często trwa dość krótko i mija sama, bez podejmowania żadnego leczenia, jednak warto pamiętać, że niejednokrotnie prowadzi to do niebezpiecznego w skutkach odwodnienia organizmu. Ponadto rozwolnienie może przyjmować różne zabarwienia, m.in. żółte i zielone. Od czego zależą kolory biegunki?

Co nam powie kolor biegunki

Kolor stolca, zarówno w czasie biegunki, jak i przy normalnym wypróżnianiu, jest z medycznego punktu widzenia bardzo ważny. Daje informacje na temat tego, co chory jadł (i co być może było przyczyną rozwolnienia), ile płynów wypił w ostatnim czasie, ale również często wskazuje na objaw stanu chorobowego danego narządu.

Żółta biegunka

W normalnym stanie kał ma brązową barwę. Żółta biegunka może więc świadczyć o dużej ilości karotenu w organizmie, będącej efektem jedzenia wszelkich żółto-pomarańczowych produktów, takich jak np. marchew, morele, pomarańcze. Jednak zdarza się również tak, że żółta biegunka to sygnał nieprawidłowego działania wątroby. Narząd ten odpowiedzialny jest bowiem za produkowanie i przemianę żółci. W przypadku schorzenia wątroby, np. jej wirusowego zapalenia lub zapalenia alkoholowego, żółć jest wydzielana do jelit i staje się przyczyną stolca o tym właśnie zabarwieniu.

Innym powodem takiego stanu rzeczy może być kamica pęcherzyka żółciowego, zapalenie dróg żółciowych, zakażenie w jelitach o podłożu bakteryjnym, a także choroby trzustki, czyli narządu, którego zadaniem jest wytwarzanie enzymów, rozkładających tłuszcze. Przy schorzeniach trzustki zabarwienie stolca bywa często bardzo jasne. Żółta biegunka może występować także przy dość rzadkiej chorobie genetycznej, związanej z nietolerancją glutenu, czyli przy celiakii.

Zielona biegunka

Zielona biegunka, podobnie jak żółta, wynikać może z diety, bogatej w produkty o tym kolorze, czyli w sałatę, szpinak, kapustę lub brokuły. Jeśli jednak utrzymuje się ona w takiej barwie dłużej niż 2 dni, może również wskazywać na stan chorobowy.

Jakie schorzenia najczęściej oznacza rozwolnienie w zielonym kolorze? Przede wszystkim wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zespół jelita drażliwego, zaburzenie wchłaniania, chorobę Leśniewskiego-Crohna, celiakię, alergię pokarmową, a w niektórych przypadkach nawet nowotwory.

Zielona biegunka ma często związek z wydzielaniem żółci, która w normalnej sytuacji zmienia swój kolor stopniowo – od żółtej do zielonej, a potem brązowej poprzez działanie bakterii w jelicie grubym. Zielona barwa oznacza więc, że treść jelitowa przeszła w zbyt szybkim tempie i nie zdążyła zmienić koloru na odpowiedni. Specjaliści nazywają to przyspieszonym pasażem treści jelitowej. Ponadto zielona biegunka spowodowana jest czasem chorobami zakaźnymi, np. salmonellą czy giardią.

Bez wątpienia należy więc uważnie obserwować swój organizm, częstotliwość wypróżniania i wygląd stolca, a wszystkie informacje na ten temat przekazać lekarzowi, ponieważ konsystencja i kolor biegunki może wiele powiedzieć na temat stanu zdrowia. Dobrze jest przeprowadzić wówczas odpowiednie badania, np. analizę kału, moczu czy USG trzustki i wątroby. Może się okazać, że żółte czy zielone rozwolnienie pozwoli na zdiagnozowanie konkretnej choroby i szybkie rozpoczęcie jej leczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *